Singelflickans

Det kan vara smickrande, det kan vara vasst, det är alltid syniskt men mestadels bara knäppt.....

Letade bra recept på matbröd och hittade då detta avstressande guldkorn....

Publicerad 2009-11-10 12:43:18 i Allmänt

Enkelt matbröd som stressar ned

 Ett recept ur Guldkorn
2 stora bröd
Metodisk och handgriplig metod för att fixa matbröd som slår an tonen i umgänget. Med handknådad deg jobbar du bort stressen efter en hektisk dag.
1 kg vetemjöl special (gärna med fullkorn iblandat)
2-3 matskedar matlagningssirap
1 halv näve havssalt (inte bergsalt!)
0,5-0,6 liter vatten
1 pkt färsk jäst
Diverse frön
Lös upp jästen i fingerljumt vatten (ca 30 grader?). Häll mjöl och salt i den största bunke du har, gärna rostfri eller bättre hårdplast.
Ta en träslev och rör om medan du tillsätter vattnet, så slipper du den klibbigaste delen.

När degen är fast och hanterlig tar du i med nävarna. Jobba mot bänken så slipper du överföra hälften av all energi. Ge degen vad den tål i 5-10 minuter. Bra mot spända axlar.

Lägg tillbaka degen i din bunke. Lägg på en duk(vidskepelse?) och vänta den tid det tar att röka en Macanudo (Robusto), eller mellan trekvart och en timme, tills degen når dubbel storlek.

När du är nöjd Häll ut degen på det frikostigt mjölade bakbordet. Använd våg för att fördela degen i rätt storlekar, så får du jämnt resultat.

Forma degen till det roligaste du kan komma på (Kom igen nu!), stryk lite vatten på degen och strö på några udda frön, som koriander, eller svart sesam.

Låt dina färdiga verk stå och jäsa dragfritt (skrock?) i minst 20 minuter, medan ugnen når 225 grader. När allt är moget så...

Ta det lugnt! Nu är det bära eller brista om degen ska kollapsa. Förbered med vantar. Öppna luckan lugnt, lyft av dragskyddet från degen om du har sådant, förflytta plåtarna långsamt och värdigt från sin höga plats ned till ugnsnivån. Styr försiktigt in dem utan att klanka ned dem på skenorna. Stäng lugnt ugnsluckan...

Och sätt ned ugnen på 200 grader. Sätt dig på mattan och glo in i ugnen ett tag. Det är nu du verkligen slappnar av.

När toppen är gyllenbrun, eller lite mer kanske, så öppnar du luckan, lyfter ut ett bröd och knackar på undersidan. [Bonk] är bra = ta ut, [fudd] är dåligt = längre tid i ugnen.

Fall nu inte för frestelsen att hacka sönder din skapelse, utan låt den vila ett par tre timmar.

... För de som skrattar högt åt kolesterol kan jag tipsa att knaperstekt bacon i små flingor gör ett extra högt och smaskigt bröd. Men hållbarheten blir kortare och det räcker med max ett par mackor. (Stek baconet i skivad vitlök)

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vickan

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela